Tingsryds fågelklubb
Februari 2022

HEM

Vårprogram 2022                                                         

Årsmöte, söndagen den 20.3
Vi har skjutit lite på årsmötet för att ha större chans att genomföras, med tanke på coronan.
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar blir det god fika och bildvisning av vår nya styrelsemedlem Peter Karlsson.
Lokal: Urshultsparken, kl. 18.00.
Kontaktperson: Peter Strömberg, Jan Borgehed

                               

Uggleutflykt, fredagen den 25 mars            
Förra årets uggleutflykt var populär med över 25 deltagare. Vi åkte i två grupper åt olika håll. Det gav flera hoande kattugglor och en fin liten sparvuggla som visslade flitigt i skymningen långt inne i skogen.

Vi kör samma recept i vår. Samlingen sker på två platser. Ni kör till den plats som passar er bäst. Dels täcker vi ett större område, dels blir vi mindre grupper vilket gynnar lyssnandet och är praktiskt med tanke på parkeringar.
Möjliga ugglor är: pärluggla, sparvuggla, hornuggla, kattuggla och lappuggla.

Samling 1: Tingsryds kyrka, kl. 18. Kontaktperson Johnny Carlsson
Samling 2: Norraryds camping, kl. 18. Kontaktperson Göran Eriksson

 

Vårfågelutflykter                                                    
Vårfågelutflykterna varannan tisdagskväll passar alla, särskilt er nybörjare! Vi har hållit på i över 25 år med aktiviteten och vi besöker olika fina naturområden mellan kl. 18.00 – ca 21.00.
Samling sker vid nya Ekenkajen i Urshult. Ta med kvällsfika och om du har kikare och fågelbok. Erfarna ledare är alltid med.
Datum i vår: tisdagarna 5.4, 19.4, 3.5, 17.5, 31.5.
Ansvariga ledare: Göran Eriksson, Jan Borgehed och Peter Strömberg

 

Hökaviken – en given skådarlokal:
Det här är ingen vanlig föreningsaktivitet, men en aktivitet blir det om du infinner dig på Hökaviksudden lördags- eller söndagsförmiddagar. Chansen att det står någon erfaren ornitolog här är stor, men ingen garanti ges.

Under april och maj finns här chanser att se många lite ovanliga arter och särskilt marina arter som vanligtvis inte ses i vårt område. Det kan vara lite knepigt att hitta ner, men ring till någon i styrelsen så får du en vägbeskrivning. Kort sagt så ligger den ca 1 km NV om Grimsvikkorset på Jätvägen, mellan Urshult och Jät.

 

 

Big Sit Söndagen den 8 maj                                     5
Vi har deltagit med minst ett lag de seanste åren av ”tävlingen” Big sit.
Metoden ser ut som följande, att från en punkt på 10×10 meter ska man försöka se och höra så många fågelarter som möjligt. Var och en får bestämma själv hur länge man står och hur mycket tävling man gör av det. Vare sig det är 30 minuter eller sex timmar, bara man har anmält sig så är man med.

Anders Borgehed organiserar det hela och han ger mer exakta regler för vad som gäller. Ni behöver inte stå själva. Fråga Anders så du kommer med i ett lag med någon erfaren ornitolog. Många föreningar i landet är med i Big Sit och resultatet redovisas i Smålands ornitologiska föreningens tidskrift Milvus och på deras hemsida, www.kofnet.org.

 

Nattskärra, kvällsexkursion fredagen den 3 juni
Vi har de senaste åren kunnat glädjas åt att antalet sjungande nattskärror ökat i försommarnatten. Vi hade oförglömliga exkursioner i nattskärrans marker på 1980- och 90-talet och nu är det dags igen. Vi samlas vid Södra Sandsjö kyrka och därifrån kör vi ut i skogsmarkerna sydost om kyrkan. Ta med myggmedel, det kan behövas!

På hemvägen kan de som har lust följa med till Idemåla för att uppleva belysning på lakan för att locka nattfjärilar. Något extra spännande!!

Samling: Södra Sandsjö kyrka, kl. 21.30
Ledare: Johnny och Krister Carlsson