Hem

Utflykter 2017

Tidigare rapporter
2012
2013
2014

2015
2016

Vårfågelutflykten 23 maj

Årets sista vårfågelutflykt samlade 12 deltagare. Från Urshult åkte vi upp till Husebymaden i finaste väder. Det blev ett par fina timmar i det nyrenoverade fågeltornet. Även om huvuddelen av flyttfåglarna dragit vidare fanns det en hel del fåglar i maden. Grågässen gick på strandängarna med säkert ett 100 tal ungar. Över maden spelade rödbenor och enkelbeckasiner. I vattnet låg årta, skedänder, rörhöna, sothöna, krickor, sångsvan, skrattmåsar och en del annat. Göken gol i strandskogen och en sädesärla trippade på torntaket.

På hemvägen gjorde vi ett stopp vid Norra Sirköbron och beskådade en fin solnedgång. Åter i Urshult körde några av oss ut till Trehörna där en näktergal sjöng för full halls.


Åsnen vid norra Sirköbron

 

Vårfågelutflykten 25 april

Blåsig och kall vårkväll ger vi oss iväg till Lidhemssjön. 13 stycken och även idag var det nya besökare, från Holland och Alingsås. Vi ser 25 tranor, en liten flock grågäss och kanadagäss och några enstaka tofsvipor på bussfältet. I vågorna på sjön guppar några knipor, skrattmåsar flyger över vattnet och enstaka tutande från en avlägsen rördrom hörs.Det är tyst i vårkvällen, men efter det sedvanliga holklotteriet drar en Morkulla knarrande över oss och sätter punkt för en fin men kall kväll. Den som vill läsa mer om kvällen kan göra det nästa fredag i Växjöbladet Kronobergaren, då vi hade besök av Tord Sjöqvist.

 

Vårfågelutflykten 11 april

Väldigt god uppslutning på årets andra vårfågelvandring. Utflykten gick till Norraryd och Ekenäset. Kungsfiskaren ville inte visa sig, men en fin vårkväll blev det.

 

Vårfågelutflykten 28 mars

I snart 20 år har fågelklubben anordnat vårfågelutflykter till fina naturområden i vår närhet. I år var det särskilt stort intresse för aktiviteten, kanske tack vare ”Det stora fågeläventyret” på TV. Marsdagen hade varit solig och riktigt varm och det är en tidig vår i antågande, vilket säkert också bidrog till att 20 personer samlades för årets första utflykt. Den här första utflykten kan ibland vara lite knepig, mörkret faller snabbt, men i år har vi hjälp av inträdd sommartid och val av mål. Det bär nämligen iväg till Vrångeboskogarna för ugglelyssning. Innan sparvuggletiden infann i skymningen hann vi gå en runda på ett par km. Rundan gick genom skiftande skogsmark, hygge, granungskog och riktigt fin gammelskog med tall och gran. Under turen såg och hörde vi tofsmes, svartmes, talltita, gärdsmyg, bofink, rödhake, taltrast, koltrast och ringduva. Väl tillbaks till utgångspunkten lyssnade vi efter sparvugglan i myrkanten. Ingen välkänd vissling hördes, men så hördes höga fina toner intensivt i närheten. Kunde det vara sparvugglan? Vi tog fram Fågelguidsappen på telefonen och lyssnade på inspelning nr 2. Och där fanns det, det fina höga ljudet. Det var en sparvuggla!

Vi plockar fram matsäcken i ryggsäckarna och satte oss på mossbelupna stenar i kanten mellan gammelskog och myr. Göran tar i vanlig ordning fram en av hans gedigna fågelholkar och så lottar vi ut den.  Holken går denna kväll till sällskapets yngsta deltagare fröken Wijk 5 år. Vilken lycka! Mörkret faller och då hör vi - pärlugglan kommer igång! Ett intensivt pärlande hoande hörs från skogen på andra sidan vägen. Det är en skön sång att höra när vi i beckmörkret sätter oss i bilarna för hemfärd.

Kommande vårfågelutflykter går av stapeln 11.4, 25.4, 9.5 och 23.5. Vi samlas 18.00 utanför före detta biblioteket i Urshult. Alla välkomna!

Kommande utflykt den 11.4 går till Ekenäset i Norraryd. Så ni Rydbor kan köra till Norraryds campings parkeringsplats så dyker vi andra upp vid 18.20. Ekenäset är fint så här års då flyttfåglarna drar Mörrumsån upp, mot Åsnen i norr.